Saturday, February 19, 2011

kembali ke pangkuanNya

Tanggal 13 Februari 2011, aku n family kehilangan insan tersayang.Allahyarham Mazaln bin Alang Saayan.Abang ipar sulungku.Suami kepada kakakku Salamiah binti Abd Halim. Punca kematian kencing manis. 2 minggu sebelumnya, arwah terlibat dalam satu kemalangan.jatuh sendiri naik motor.Arwah baru habis sembahyang subuh d masjid dan nak ke satu lagi masjid untuk kuliah subuh. Mungkin pitam semasa memandu motosikal dan terbabas sendiri.Ada insan mulia yang menolong arwah ke Hospital tentera Al-Mizan d Wangsa Maju.Selama itu la,arwah dirawat.

Aku sungguh,sungguh terkilan tidak sempat melawat Arwah di Hospital.Dengan kesibukan kerja,program Jabatan.Kali terakhir bertemu semasa Sambutan Hari Raya 2010.Bulan Desember,arwah ada balik kg,tapi aku pula d maktab,tak dapt berjumpa.
Sepatutnya 12/2/2011,memang aku plan nk pg ke kl bersama abangku Azman tetapi abang pula ada hal.Tangguh pula esoknya.Pada pagi ahad tu,aku masak nasi lemak dan bengkang bawa bekal la ke kl.Jam 7 pg aku n family bertolak le dr kuale.Dalam perjalanan di ipoh,dapat panggilan mengatakan arwah sudah tiada.Ya Allah,hanya Kau yg tahu,betapa terkilannya aku.aku meraung sekuat hati di dalam kereta.
Kami tak teruskan perjalanan kerana Jenazah Arwah dibawa balik ke kg untuk dikebumikan di Kg,Jeliang.Aku terlalu sedih kerana memikirkan kakakku Yong Miah dan anak-anak.Lagi pon kemalangan tu sikit jer.hanya luka di muka dan kaki tetapi kuasa Allah Arwah kembali ke pangkuanNya

Kepada:-

-Yong kena tabah dan Kuat.Kami tau,Yong amat taat pada Arwah Yeop.Semua urusan keluarga Yeop yg uruskan.Yong bertuah memiliki Arwah.Arwah dah buat yang terbaik untuk Yong n family.Pegi dan balik keje,Yeop yang hantar dan jemput.Selepas ni Yong kena uruskan sendiri,Ara tau Yong bole handle tu semua.Jangan risau ye,kami semua ada di sisi Yong.

Along Mazni-
Sebagai anak sulung,tanggungjawab along semakin berat.Along kena ambik alih tugas2 ayah yang mane Ibu tak dpt buat.Adik2 kena jaga,Ibu tu jangan bagi murung ya.Pesan Cek Arra apa-apa hal cepat2 bagi tau pada Opah,Cek arra atau sapa2.

Nani pon sama juga,sebagai anak yang dah beso, jaga family ya,tengok adik2 tu.Jangan bagi ibu sedih.Tumpukan masa pada family.Nani seorang yang berani,cekal.Cek Arra tau, Nani sangan rapat ngan Arwah ayah,tapi Allah lebih sayangkan dia.Love u Nani.
Anwar sebagai anak lelaki sulung,tugas Anwar juga berat.Cek Arra bangga,tak sia-sia Arwah ayah hantar Anwar ke Sekolah Tahfiz.Sekarang Anwar bole pimping Family.Bole jadi Imam,dah bole baca tahlil sendiri.Anwar selalu baca Yassin.Insyaallah lapang kubur Arwah Ayah,anak lelaki sedekahkan yasin untuknya.Semoga Anwar menjadi anak yang soleh.


Azhari anak yang bongsu,Sedih di umur 12 tahun,Ayie dah kehilangan ayah.Tak puas nk bermanja.Semoga ayie maju dalam pelajaran.Buangla sifat nakal tu,Ayie dah beso.Belajo rajin2 ya.Jaga Ibu,dengo cakap ibu,kakak2 dan abang.

Ni gambar terakhir Raya bersama arwah.Wajah nya tidak pernah lekang dengan senyuman.Aku sudah 7 tahun kehilangan arwah bapak,pada arwah Yeop lah aku anggap macam bapa sendiri.tempat aku dan family rujuk,tetapi kini dia juga mengikuti jejak bapakku kembali ke pangkuanNya.Al-Fatihah buat Arwah Yeop.Semoga tenang disana.Pada Yong dan anak2,kami semua ada di sisi,susah dan senang kita bersama.amin..sayang semua

Sunday, February 6, 2011

Bisnes flowergirl

Bukan maksudku jual anak pula,begini ceritanya.Almaklumlah mempunyai anak dara yg ala2 cute gitu,cute ke tak lah Alhamdulillah anugerah dari-Nya. Anakku tu sesuai bangat lah,dijadikan flowergirl.Bulan Desember 2010 yang lepas,jiran abangku di Ipoh memerlukan khidmat budak2 pegang bunga ni.Kakak iparku la cadangkan anak2ku jd flowergirlnya.Aku pon setujulah.Memandangkan aku pon tak de cuti sek(d Maktab).Anak2 pon tak pg mane2 cuti ni.Tiba d hari perkahwinan tu,Pengantin tu belikan la baju kembang utk fara n farisya.Emm gedik la anak dara aku tu.Pe lagi..

Ni semasa persandingan pengantin d Kem Polis Hutan Ulu Kinta.



Sekali lagi anak gadis ku diperlukan menjadi flower girl ni semasa perkahwinan sahabatku SHARINI pada 5 Februari 2011.Memandangkan baju ada,on je lah.


Saturday, February 5, 2011

perkahwinan sahabatku-RINIE

selamat sudah majlis perkahwinan sahabatku Sharini dengan pasangannya Zulhelmie.Tahniah akak ucapkan. Harapan Besar akak utuk Rinie SEMOGA BERBAHAGIA DAN BERKEKALAN KE AKHIR HAYAT.

Tuesday, February 1, 2011

Menari tarian India

Jabatan aku buat satu program.Minta guru2 buat persembahan tarian 1 m'sia.Aku yang memang gemo menari melompat bila dengo suruh menari. Ni la masanya nk mengedik,lepas gian,lama beno tk terkinja-kinja.
Dapat pulok menari tarian India.Best juga.Walaupun aku baru jer habis pantang time ni,tak pe lah kot.Mak pon kata ok.Aku on je lah.Sari Jabatan sponser lagi.Dapat terus lak tu.Aksesori kena beli sendiri,tk kisah lah kan.
Persempah kat Dewan Manjung.Tetamu semua kakitangan JPNIN Negeri Perak.Yang Best semua member2 kdc datang.Rindu kat korang.Seperti biasa kawan baik aku Rini jg ada sama.Dia sari Merah,Aku sari Biru.Amacam?

Bila mula je muzik aku dgn bsemangat nya,tunjukkan la bakat aku.Wah dapat sorakkan lg dari kawan2.Memang best.Settle show ari tu,aku ngan rini pe lg berposing

ngan sari yg meriah tu.Tema kasih pada akak senior yg tolong layan kami bergambo.

Kami berdua ni ajer gemo,pg mane2 pon mesti bw kamera,utk kenangan bkn apa.
Selepas selesai Program, ada cadangan nk g pekan Lumut biasa la shopping ikan bilis kering tu.Aku ngan Rini tak mau tuko baru.Masih nk bersari.Saja bila lg nk merasa kan.bukan ada peluang cam gini. Pe lg jd perhatian la kami kt pekan Lumut tu
ya la,bertudung ngan Sari di badan pe mcm?


Harap ada lagi Progam cam gini dr Jabatan.